Opis obiektu
Zlokalizowany w centrum Szczecina Teatr Lalek "Pleciuga" działa aktualnie w swojej nowej siedzibie, dużym, funkcjonalnym budynku, dysponującym trzema scenami (duża scena, sala kameralna, Sala Prób), a także pomieszczeniami edukacyjnymi i salą konferencyjną. Na terenie "Pleciugi" znajduje się również kawiarnia, fontanna multimedialna i skwer.
Wyzwania
Zapewnienie komfortu akustycznego przy jednoczesnym zapewnieniu wymagań ogniowym oraz trwałości rozwiązań, które są ważnym czynnikiem w obiektach użyteczności publicznej to główne wyzwania przed którymi stanęli projektanci oraz przedstawiciele RIGIPS.
Rozwiązania
Dla zapewnienia wysokich aspektów akustycznych pod kątem pochłaniania dźwięku, na scenie głównej zastosowano płyty GYPTONE BIG. Ponieważ wysokość pomieszczenia wynosiła ponad 10 m, wykonawca wykorzystał specjalne, opracowanie dla okładzin ściennych z płyt akustycznych, zdwojone profile CW. W celu zapewnienia trwałości rozwiązania, w dolnej części projektant przewidział okładzinę z płyt drewnopochodnych a systemy akustyczne zostały zaprojektowane od wysokości ponad 1,5 m, co dodatkowo spowodowało konieczność opracowania indywidualnego rozwiązania. Nad sceną główną zaprojektowano specjalny ekran, nachylony pod kątem 45 stopni, który pełni funkcję ustroju akustycznego rozprowadzającego dźwięki po całej widowni. Właściwe kształtowanie rozprowadzenia dźwięku na scenie teatru, przy jednoczesnym utrzymaniu właściwego czasu pogłosu i odpowiedniej estetyki to główne wyzwania które stanęły przed wszystkimi uczestnikami procesu budowlano-projektowego.

Ze względu na wymagania p.poż, konstrukcja dachu została zabezpieczona płytami RIDURIT. Szachty instalacyjne zostały również wykonane z płyt RIDURIT wg. wymaganych klas ogniowych, w których zamontowano klapy ogniowe.
W pomieszczeniach technicznych, socjalnych i administracyjnych zostały zastosowano systemy ścian RIGIPS 3.40.06. Pomieszczenia prób, które wymagały wyższej izolacyjności akustycznej zostały wykonane w systemach RIGIPS 3.41.03.
Sufity CASOPRANO 60x60 i 120x60 zastosowano w pomieszczeniach technicznych ogólnodostępnych i korytarzach. Dzięki temu rozwiązaniu znajdujące się pod sufitem liczne instalacje teletechniczne zostały zasłonięte bez utraty szybkiego i sprawnego dostępu.
Dane obiektu
Rok zakończenia inwestycji
2009
Miasto
Szczecin
Inwestor
Miasto Szczecin
Architekt
Dedeco Sp. z o.o.
Generalny wykonawca
Erbud S.A.
Wykonawca suchej zabudowy
Olbud Szczecin

Obiekty referencyjne

Business Garden
Warszawa
Biurowce