Opis obiektu

Sala Kameralna w najnowocześniejszy budynku Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia zaprojektowanej przez Pracownię Konior Studio. Dla w/w Sali zostały indywidualnie zaprojektowane ustroje akustyczne na wszystkie ściany. Projekt siedziby Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia (NOSPR) został wyłoniony w międzynarodowym konkursie. Gmach o prostym i zwartym obrysie zlokalizowany w południowym narożniku 4-hektarowej działki, jak najbliżej centrum miasta. Sala Kameralna obiektu, jako mniejsza sala koncertowa została wykonana w bieli niejako w opozycji do głównej Sali Koncertowej przywodzącej na myśl swym kolorem węgielną historię śląska. Wszystkie ustroje akustyczne będące jednocześnie wizytówką Sali i nawiązaniem do Sali głównej obiektu zostały wykonane w oparciu o doświadczenie i materiały RIGIPS jako indywidualne konstrukcje zaprojektowane specjalnie dla tego obiektu.

Wyzwania

Wyzwanie stanowiło wykonanie z systemów suchej zabudowy indywidualnie projektowanych akustycznych ustrojów ściennych w Sali Kameralnej. Każdy z nich jest odrębną konstrukcją opartą o profile systemowe oraz poszycie z płyt g-k formowanych w wyprofilowane podkonstrukcją krzywizny co stanowiło dodatkowe wyzwanie tak projektowe jak i wykonawcze. Celem sprawdzenia możliwości wykonania, przez pracowników RIGIPS został opracowany i wykonany model w skali 1:1. Całość nadaje niezwykły charakter wnętrzu stanowiący rozwinięcie koncepcji ścian wykonanych z betonu w Sali głównej NOSPR lecz ze względu na mniejsze wymiary Sali pozostawione w białej, lekkiej kolorystyce.

Rozwiązania

Pierwotne założenie wykonania indywidualnej konstrukcji stalowej zostało przez doradców firmy RIGIPS zastąpione podkonstrukcją z profili systemowych, lżejszych oraz ułatwiających formowanie w stosunku do pierwotnego założenia. Poszycie z płyt GK umożliwiły płyty RIGIPS Glasroc F Riflex, dzięki którym płynność linii pomimo teoretycznie niewykonalnych elementów została wspaniale uchwycona i uwypuklona stanowiąc niezwykle estetyczne elementy rozpraszające dźwięk i dając uczestnikom koncertów mnogość doznań tak akustycznych jak i wizualnych.
Zastosowano nietypowe zabudowy akustyczne z płyt Glasroc H i F do stworzenia właściwych systemów akustycznych kształtowania wnętrza pod kontem akustycznym i wizualnym.

Dane obiektu
Rok zakończenia inwestycji
2014
Miasto
Katowice
Inwestor
UM Katowice
Architekt
Tomasz Konior
Generalny wykonawca
Warbud
Wykonawca suchej zabudowy
Piomar, IKA, Hassa, Jurkpol

Obiekty referencyjne